La diversitat lingüística del món actual
Tot i que és molt difícil de saber-ho amb certesa, es calcula que actualment existeixen al món unes sis mil llengües diferents. Aquestes llengües són realitats molt diverses i, en alguns casos, molt fràgils, és a dir, amb pocs parlants o amb una situació política o econòmica desfavorable a les comunitats que les parlen. De fet, gran part d'aquestes sis mil llengües poden desaparèixer els propers anys, si no es prenen les mesures polítiques que en permetin la conservació i la igualtat de drets dels seus parlants, respecte als parlants de llengües més consolidades. Només unes deu llengües superen els cent milions de parlants, mentre que prop del 90% de les llengües del món tenen entre cent i un milió de parlants.
Les famílies de llengües
Una
família de llengües és un conjunt de llengües que tenen un origen comú, és a dir, que procedeixen d'una llengua anterior, anomenada
llengua mare. Les llengües d'una mateixa família s'assemblen en el vocabulari bàsic i fins i tot en la gramàtica. La paraula
pare en uns quants idiomes (alguns de desapareguts) és un exemple de les semblances entre llengües d'una mateixa família, en aquest cas la família indoeuropea.
El mapa següent recull les principals famílies de llengües, amb algun exemple de les llengües que cadascuna conté.
D'algunes llengües, que s'anomenen llengües aïllades, no se n'ha pogut demostrar la pertinença a cap d'aquestes famílies. És el cas del basc o èuscar, parlat per més de mig milió de persones a Euzkadi, a Navarra i al sud-oest de França.
El català dins de la diversitat lingüística del món actual
El català, amb sis milions de parlants que el tenen com a primera llengua (i més de nou milions que el poden parlar), és la catorzena llengua d'Europa en nombre de parlants. Pel que fa a la família lingüística, el català, com totes les llengües romàniques o derivades del llatí (castellà, francès, italià, gallec, romanès...), pertany a la família indoeuropea, juntament amb les llengües baltoeslaves (rus, polonès...), cèltiques (irlandès, bretó...), germàniques (anglès, alemany...), etc.
No hay comentarios:
Publicar un comentario